Eurovision Songfestival 2012: vrede zij met Baku

Azerbeidzjan heeft het Eurovisie Songfestival gewonnen! Het nummer van Ell & Nikki, Running Scared viel blijkbaar in de smaak bij songfestivalminnend publiek. Daar hoor ik  trouwens niet bij. Ten eerste vind ik het Eurovisie Songfestival an sich al verschrikkelijk en ten tweede zei het nummer van Eldar en Nigar mij helemaal niks. Een slap niemendalletje.

Waarom wil ik er dan toch iets over schrijven? Het interessante is dat Azerbeidzjan het songfestival gewonnen heeft. Azerbeidzjan, het land met de exotische naam, waarvan maar weinig mensen weten waar het precies ligt. Zelfs hier bij IKV Pax Christi komt het nog regelmatig voor dat mensen denken dat het in Centraal Azië ligt. “-dzjan” lijkt op “-stan”, lijkt op Oezbekistan, Turkmenistan, Afghanistan en dat is Centraal Azië. Grappig is trouwens dat Armenië zich zelf Hayastan noemt en daarvan weten de meeste mensen wel weer dat het in de Kaukasus ligt. Maar goed, ik dwaal af.

Azerbeidzjan heeft olie, gas en dus geld. Het heeft nog iets: een niet zo heel goede reputatie als het om mensenrechten en in het bijzonder de vrijheid van de media gaat. Minder een week voor de Azerische zegetocht ontving ik een persbericht van de Organisatie van Veiligheid en Samenwerking in Europa, de OVSE, waarin zij aanbiedt om Azerbeidzjan te helpen de mediavrijheid van het land te verbeteren. In een laatste zinnetje van dit persbericht wordt nog vermeld dat de OVSE-vertegenwoordiger ook Eynulla Fatullayev heeft bezocht – een journalist die al jaren onterecht gevangen zit vanwege kritiek op zijn overheid en zijn publicaties over Nagorno Karabach.

Maar ook dit is even besides the point. Direct na de overwinning van Azerbeidzjan ontstond er een discussie op Twitter en Facebook over Armeense deelname aan het songfestival als dat volgend jaar in Baku wordt georganiseerd. Armeniërs zijn namelijk al sinds de oorlog om Nagorno Karabach niet meer welkom in Azerbeidzjan. Een heel enkele keer gebeurt het nog wel, vooral als de overheid er internationaal publicitair mee denkt te winnen. Azerbeidjzan zal daarom waarschijnlijk ook nu zeggen dat de Armeense delegatie welkom is. De vraag is echter of ook de Armeense fans op een warm welkom kunnen rekenen…

Aan de andere kant gaan er ook in Armenië stemmen op om sowieso af te zien van deelname, omdat ze niet willen meewerken aan deze propagandamogelijkheid van Azerbeidzjan en omdat ze vrezen voor hun veiligheid in Baku.

En hier gaat het dus wel om: zelfs zoiets tamelijk onbelangrijks als het Eurovisie songfestival wordt politiek misbruikt om de haat tussen de twee volkeren te vergroten. En dat terwijl het festival juist apolitiek zou moeten zijn en mensen dichter bij elkaar zou moeten brengen.

Ik zie dus een schone taak weggelegd voor de leiding van het Eurovisie Songfestival. Ten eerste moeten ze er bij Armenië op aandringen dat ze gewoon meedoen in Baku. Ten tweede moeten ze Azerbeidzjan wijzen op hun verplichtingen als organisatoren om de veiligheid van iedereen te garanderen die meedoet aan het festival. Ze moeten Azerbeidzjan wijzen op de heel sterke traditie in de Kaukasus, hun belangrijkste unique selling point: de grenzeloze gastvrijheid.

Het Eurovisie Songfestival is uitermate populair in de Kaukasus. De fans in de regio zouden het daarom niet moeten pikken als hun leiders hun festival proberen te kapen voor politieke doeleinden. Het moet een feest worden, voor iedereen, maar vooral ook voor de hele Kaukasus. Azerbeidjzan heeft de kans om een enorme boost te geven aan hun internationale profiel en om te laten zien dat ze kan zijn wat ze wil zijn: naast een economische, ook een verantwoordelijke, (gast)vrije  en toekomstgerichte regionale factor van belang.

Misschien ga dan zelfs ik kijken volgend jaar.

Guido de Graaf Bierbrauwer, IKV Pax Christi

Advertisements

About Mountains of Peace

Mountains of Peace is the weblog of the Caucasus Team of IKV Pax Christi, a Dutch peace movement working in the South Caucasus since 1992. IKV Pax Christi is currently active in peacebuilding work related to the conflict on Nagorno Karabakh and the Georgian-South Ossetian and Georgian-Abkhaz conflicts.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s